SE ÎNTÂMPLĂ ÎN OLTUL LUI PAUL STĂNESCU ȘI DOLJUL CUPLULUI CLAUDIU MANDA – OLGUȚA VASILESCU.FONDURILE UNIUNII EUROPENE ȘI CELE NAȚIONALE DEVALIZATE CU SCRISORI DE GARANȚIE BANCARĂ DE BUNĂ EXECUȚIE FALSE PENTRU CONTRACTELE/PROIECTELE DERULATE PRIN ANIF, COMPANIA DE APĂ OLT ȘI COMPANIA DE APĂ OLTENIA CRAIOVA.ÎN EDIȚIA DE AZI, S.C. SENGHER SISTEME SRL, OLD&NEW CONSTRUCT SRL, CONDOR PĂDURARU SRL ȘI TOP DECON SRL.

 • Lucrări de mântuială sau neefectuate, nefuncționale, recepții în fals, dar pentru care nu s-au executat scrisori de garanție bancară.

În edițiile anterioare am prezentat modul în care sute de milioane de euro din fonduri europene și de la bugetul de stat au fost fraudate în cadrul Programului Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații derulat prin ANIF când la conducerea căruia s-a aflat celebrul Barbu Florin Ionuț, zis Busy Mafiotul promovat de Darius Vâlcov în înalta funcție publică de unde și-a atribuit și proprie-i firme (CARMIN POPSTAR PROD SRL) un număr de 6 contracte în valoare de 72.161.344,44 lei fără TVA pentru proiectare și execuție lucrări de reabilitare amenajări irigații în județul Olt, unde au lucrat angajații ANIF – Filiala Olt în locul angajaților firmei.

De la împărțeală nu a lipsit nici prietenul lui Paul Stănescu, Sorin Păduraru de la S.C. CONDOR PĂDURARU SRL care a primit de la Barbu Florin Ionuț un număr de 9 contracte în valoare de 181.521.620,18 lei fără TVA.

Sistemele de irigații sunt însă nefuncționale, banii s-au plătit, iar scrisorile de garanție de bună execuție nu au fost executate, mai ales că nici nu era posibil având în vedere cele prezentate în continuare.

 • Un alt proiect cu finanțare europeană și națională derulat prin Ministerul Fondurilor Europene (PROIECTUL REGIONAL DE DEZVOLTARE A INFRASTRUCTURII DE APĂ ȘI APĂ UZATĂ DIN JUDEȚUL OLT ÎN PERIOADA 2014-2020, COD SMIS 2014+133612) a atras atenția devalizatorilor de la ANIF (CONDOR PĂDURARU SRL ȘI CARMIN POPSTAR PROD SRL) la care s-au alăturat și SENGHER SISTEME SRL, OLD&NEW CONSTRUCT SRL și TOP DECON SRL a infractorului Darius Vâlcov, deținută prin interpusul Deaconu Bogdan Cristian.

Aceste firme au beneficiat de contracte atribuite de Compania de Apă Olt unde manager financiar al Unității de implementare a Proiectelor este doamna Barbu Doinița, soția ministrului agriculturii Barbu Florin Ionuț, zis Busy Mafiotul, astfel:

-S.C. CARMIN POPSTAR PROD SRL a primit contractul în valoare de  27.280.195 lei fără TVA, având ca obiect „Reabilitarea facilităților apă potabilă și extinderea rețelelor în Scornicești”.

-S.C. SENGHER SISTEME SRL a primit de la Compania de Apă Olt, contractul în valoare de 36.669.546 lei fără TVA având ca obiect „Extinderea și reabilitarea facilităților de tratare apă uzată în aglomerarea Caracal” și contractul în valoare de16.942.026 lei fără TVA, având ca obiect ”Extinderea și reabilitarea tratării apei uzate în Corabia și Vișina, județul Olt”.

De la Compania de Apă Oltenia Craiova, S.C SENGHER SISTEME SRL a primit următoarele contracte: ”Stație captare și ST Bechet, aducțiuni sistem apă Bechet, rezervoare Ostroveni, Călărași, Bechet în valoare de 43.335.623,14 lei fără TVA.

De la Primăria Braloștița, județul Dolj a primit contractul ”PROIECTARE + EXECUȚIE sistem de canalizare ape uzate în satele Valea Fântânilor, Braloștița și Sfarcea” în valoare de 20 milioane lei fără TVA, finanțatorul fiind CNI prin Programul ”Anghel Saligny”

-TOP DECON SRL a primit contractul în valoare de 53.466.539 lei fără TVA având ca obiect „Extindere și reabilitare rețea de alimentare cu apă în Corabia”.

Este firma celebrului infractor Darius Vâlcov, deținută prin Deaconu Bogdan Cristian, căreia Primăria Slatina i-a plătit nelegalîn anul 2020 suma totală de 22.768.046,17 lei din care suma de 15.246.898,92 lei pentru ”Execuție lucrări modernizare ascensoare”.

-S.C. CONDOR PĂDURARU a primit de la Compania de Apă Olt, contractul „Extinderea și reabilitarea rețelelor de apă și apă uzată în aglomerarea Balș” în valoare de 48.962.787 lei fără TVA.

S.C. OLD & NEW CONSTRUCT SRL fostă S.C. ROXANA MIRALIV SRL a celebrului evazionist Mircea Ungureanu zis „Pisicu” care a primit de la Barbu Doinița și Cătălin Ușurelu contractul în valoare de 29.416.196 lei fără TVA pentru „Îmbunătățirea facilităților de tratare apă potabilă și extinderea rețelelor de apă și canalizare în aglomerarea Potcoava”.

Din investigațiile jurnaliștilor noștri a reieșit că lucrările nu există, majoritatea fiind doar un simulacru pe fundalul celor deja existente, iar situația scrisorilor de garanție bancară de bună execuție, acceptate de către managerul financiar al Unității de Implementare al Proiectelorla Companiei de Apă Olt, Barbu Doinița, cunoscând că acestea sunt false, este următoarea:

Toate societățile beneficiare au apelat pentru emiterea scrisorilor de garanție de bună execuție la Dorin Șerdean care s-a ocupat de emiterea lor  în baza unor documente false și inexacte de către bănci fictive sau entități financiare care nu dispuneau de sumele necesare asigurării contractelor împotriva daunelor asigurate, respectiv pentru servicii care nu sunt executate corect. Este vorba și de situația în care beneficiarii fondurilor (SENGHER SISTEME, OLD&NEW CONSTRUCT, CONDOR PĂDURARU, TOP DECON) au primit avansuri și trebuiau să depună și o scrisoare de garanție către autoritatea contractantă (Compania de Apă Olt și Compania de Apă Oltenia Craiova) în vederea asigurării recuperării avansului.

Astfel, printr-o bancă fictivă din Insulele Comore au fost emise scrisori de garanție în valoare de 20 milioane de euro, iar prin instituții financiare din Cehia, Letonia și Spania  au fost emise scrisori de garanție în fals pentru a fi utilizate în România fără ca aceste instituții să aibă dreptul de a  emite aceste scrisori și fără a dispune de sumele necesare pentru acoperirea daunelor asigurate.

Până la această dată a fost arestat doar Dorin Șerdean, cu toate că administratorii firmelor beneficiare de scrisori de garanție pentru Compania de Apă Olt și Compania de Apă Oltenia Craiova s-au aflat într-o evidentă complicitate cu acesta.

Concret, pentru organele de urmărire penală și pentru cei care înfăptuiesc cercetarea judecătorească, ar trebui să fie cel puțin suspect aspectul că toți administratorii firmelor menționate au apelat la același Dorin Șerdean, dar și modul cum au plătit constituirea acestor scrisori în cunoștință de cauză că sunt false și nu au fost respectată modalitatea de constituire a acestora, având în vedere și garanțiile mobiliare sau imobiliare ori cash colateral, neconstituite.

Practic este vorba de un grup infracțional organizat format din Barbu Doinița managerul financiar U.I.P. al Companiei de Apă Olt, Bonescu Adrian – directorul Companiei de Apă Oltenia Craiova, Ungureanu Mircea – administratorul S.C. OLD&NEW CONSTRUCT SRL, Păduraru Sorin – administratorul S.C. CONDOR PĂDURAU SRL, Ghimpău Anca Maria- administratorul S.C. SENGHER SISTEME SRL împreună cu administratorul de facto Boiangiu Sergiu Vasile, Deaconu Bogdan Cristian – administratorul TOP DECON SRL și Amza Dumitru – primarul comunei Braloștița, jud. Dolj, care au avut ca scop dinainte stabilit fraudarea fondurilor europene, cel puțin prin neexecutarea lucrărilor asumate prin contract și prin fals și uz de fals cu privire la constituirea scrisorilor de garanție de bună execuție.

Ar trebui să fie evident pentru înfăptuitorii actului de justiție că între administratorii menționați și Dorin Șerdean a existat o înțelegere prin care aceștia i-au plătit sume în numerar cu mult mai mici decât valoarea scrisorilor de garanție de bună execuție false, cu scopul fraudării fondurilor europene și nu se pot declara doar părți civile. Administratorii firmelor menționate nu pot face dovada că au plătit sau că au consemnat în mod legal garanții către emitenții scrisorilor de garanție bancară de bună execuție sau către intermediarul Dorin Șerdean.

Până când aceste grupări infracționale nu vor fi stârpite, locuitorii Oltului lui Paul Stănescu și ai Doljului cuplului Claudiu Manda – Olguța Vasilescu își vor trăi zilele în aceleași ogrăzi fără apă curentă și canalizare, umiliți de hoții fondurilor europene cu averi colosale (complexuri rezidențiale, terenuri, mașini și ceasuri de lux).

Vom reveni!

Tihomira IVAN

1 thought on “SE ÎNTÂMPLĂ ÎN OLTUL LUI PAUL STĂNESCU ȘI DOLJUL CUPLULUI CLAUDIU MANDA – OLGUȚA VASILESCU.FONDURILE UNIUNII EUROPENE ȘI CELE NAȚIONALE DEVALIZATE CU SCRISORI DE GARANȚIE BANCARĂ DE BUNĂ EXECUȚIE FALSE PENTRU CONTRACTELE/PROIECTELE DERULATE PRIN ANIF, COMPANIA DE APĂ OLT ȘI COMPANIA DE APĂ OLTENIA CRAIOVA.ÎN EDIȚIA DE AZI, S.C. SENGHER SISTEME SRL, OLD&NEW CONSTRUCT SRL, CONDOR PĂDURARU SRL ȘI TOP DECON SRL.

 1. Șerdean a înființat un IFN în Spania, unde nu există obligația înregistrării IFN la Banca Națională, capitalul social fiind de 200.000 euro.
  Acesta a emis scrisorile de garanție pentru sumele solicitate de firmele devalizatoare ale banilor europeni și a celor de la buget, în schimbul unor sume de bani cash reprezentând 20% din valoarea fiecărei scrisori de garanție.
  Pentru suma înscrisă pentru fiecare scrisoare de garanție, firmele infractorilor au emis în favoarea lui Șerdean bilete la ordin în condițiile în care nu exista disponibil în conturi pentru valoarea biletelor la ordin.
  Scrisorile de garanție erau prevăzute în proiecte, iar administratorii firmelor sau mai bine zis cei care le administrează din umbră aveau obligația să se prezinte la autoritatea contractantă (Compania de Apă Olt) din care, Compania de Apă Olt să-și aleagă de la cine să fie emisă scrisoarea de garanție, după mai multe analize privind inclusiv auditarea de către organismul European acreditat a instituțiilor bancare emitente.
  La Compania de Apă Olt, managerul financiar al Unității de Implementare a Proiectelor, Barbu Doinița, soția lui Busy Mafiotul, ministrul Agriculturii, a ales firma lui Șerdean la înțelegere cu societățile evazioniste OLD&NEW CONSTRUCT SRL, CONDOR PĂDURARU SRL, TOP DECON SRL, SENGHER SSITEME SRL alte bănci cum ar fi UNICREDIT fiind respinse. Este interesant modul cum a fost constituită garanția de către firma familiei Barbu, S.C. CARMIN POPSTAR PROD SRL.
  În aceste condiții este evident grupul infracțional organizat cu scopul fraudării fondurilor europene.
  Să le urăm succes atât organelor de urmărire penală cât și judecătorilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *