LAGĂRUL DE EXTERMINARE DENUMIT SPITALUL CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ CRAIOVA (CEL MAI MARE SPITAL DIN REȚEAUA MINISTERULUI SĂNĂTĂȚII) VA FI CĂLCAT DE CORPUL DE CONTROL AL MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII. „Articol dedicat acelora care încă mai cred că nu e prea târziu…”

Halul în care a ajuns Spitalul Clinic Județean de UrgențăCraiova sub conducerea managerului Georgescu Eugen Florin și a lui Stanca Flavius Alexandru este de nedescris: medicamentele și materialele sanitare sunt asigurate prin atribuire directă numai scriptic, nu și faptic, în depozite și magazii nu mai există nimic, nici măcar bandaje, ser fiziologic, iar pentru anestezie nu mai există nimic specific.

În spitalul groazei care a încăput pe mâna unor derbedei puși pe jaf, constituiți în grup infracțional organizat, pacienții mor cu zile.

Aceste aspecte au ajuns în sfârșit și la urechile ministrului Alexandru Rafila care, trimite Corpul de Control pentru a verifica pe ce au cheltuit banii Georgescu Eugen Florin, Stanca Flavius Alexandru, directoarea economică Tănasie Gabriela și alți membri ai grupului infracțional (juriști, economiști de la Biroul Achiziții și celebrul asistent medical de la Unitatea de Primiri Urgență, Catalina Ovidiu, care ține locul managerului Georgescu fugit în concediu medical și care ocupă și următoarele funcții: director de îngrijiri medicale și Șef Compartiment Dietetică). Adică bun la toate acest membru marcant al grupului infracțional.

Hrana bolnavilor e sub orice critică, meniurile sunt aruncate la gunoi, lenjeria de corp și de pat e de tip lagăr, materialele de igienă lipsesc cu desăvârșire. În schimb, costul cu hrana și spălătoria au fost majorate succesiv de Georgescu cu firma de la București și cu cea de la Brăila (TITAN EDILITARA), căreia Georgescu urmează să-i atribuie zilele acestea un nou contract pentru 12 luni,  tot în mod direct și la un preț din nou majorat față de cel din luna mai  2023.Până la 31.12.2023 ar fi existat suficient timp pentru organizarea unei licitații, dar Georgescu și Stanca s-au învățat cu atribuirea directă a tuturor contractelor.

Georgescu și Stanca și-au bătut joc de blocul alimentar modernizat și autorizat care este închis de 4 ani, datorită intereselor proprii de a atribui contractele de hrană în alte locații insalubre, neautorizate sanitar și sanitar veterinar, unor firme cu obligații fiscale colosale la ANAF (de ordinul milioanelor de euro) și fără Punct de lucru în Craiova, cum este cazul celebrei ANSAMBLE CATERING & SERVICES SRL care, nici administrator real nu avea.

Până la 01.07.2022, firma a prestat serviciul doar până la intrarea în spital, contrar prevederilor contractuale care obligau prestatorul să presteze serviciul până la secțiile spitalului.

Cu toate acestea, serviciul a fost plătit ca fiind prestat integral, iar infirmierele și asistentele spitalului au făcut treaba firmei de catering, în loc să se ocupe de pacienți.

Facturile din perioada 01.01.2020 – 31.03.2020 în valoare de 1.100.000 lei care nu aveau documentele de recepție semnate, s-au decontat în urma  unei infracțiuni legalizate cu ajutorul instanței de judecată, mai reiese din materialele/sesizările primite.

Astfel, Georgescu, Stanca și jurista Toma Simona Maria s-au înțeles cu directorul executiv al S.C. ANSAMBLE CATERING & SERVICES SRL și cu consilierul juridical societății ca firma să introducă o acțiune în instanță pentru a obliga spitalul să plătească suma de 1.100.000 lei, iar spitalul să se apere în mod derizoriu prin jurista Toma Simona Maria, aspect care s-a și concretizat pentru că spitalul prin managerul Georgescu a invocat prin întâmpinare doar o greșeală de calcul a unei facturi și nu faptul că facturile nu aveau în susținere documentele de recepție, aveau facturat în mod nereal un serviciu complet, în condițiile în care acesta fusese prestat parțial până la intrarea în spital, firma nu a avut autorizație sanitară emisă de D.S.P. Dolj și nici autorizație sanitară veterinară de la D.S.V.S.A. Dolj, nu a avut un Punct de lucru declarat la data atribuirii contractului, iar la un moment dat a și subcontractat serviciul, după interzicerea activității de către D.S.V.S.A. Dolj, dar unui agent economic la rândul său neautorizat (S.C. PANORAMIC PARC SRL, Cârcea, Jud. Dolj). Dosarele au fost 4408/63/2020 (Tribunalul Dolj) și 7813/63/2020 (Tribunalul Dolj).

Situația s-a repetat la data de 18.09.2023 când managerul Georgescu, de data aceasta împreună cu noul jurist Rancea Mircea, s-a adresat instanței de judecată (Dosar nr.5613/63/2023) pentru a cere despăgubiri de la ANSAMBLE CATERING & SERVICES SRL, constând în diferența de preț al preparării hranei de la 5,9 lei + TVA la 7 lei + TVA cu care a fost prejudiciat spitalul, invocându-și în fapt propria culpă. Practic în luna mai, ANSAMBLE l-a înștiințat pe Georgescu că nu mai poate asigura hrana pacienților deoarece avea conturile blocate de ANAF pentru 1 milion EURO, cu sechestre pe bunuri, notificările fiind trimise și la spital și i-a recomandat lui Georgescu un alt prestator, dar  din Brăila și care nu avea deschis Punct de lucru autorizat de D.S.P. Dolj și D.S.V.S.A. Dolj pentru siguranța alimentară a paciențilorîn Craiova, Georgescu a încheiat contractul cu S.C. TITAN EDILITARA Brăila, sunându-l personal seara pe administratorul Fusea Ștefan și „negociind” personal a doua zi cu acesta prețul preparării hranei de 7 lei/porție fără TVA, mai mare cu 1,10 lei fără TVA decât cel pe care în avusese contractat cu ANSAMBLE CATERING & SERVICES SRL, adică de 5,90 lei fără TVA.

Că doar nu dădea de la el!

În mod legal, semnatarii acțiunii în instanță (Georgescu Eugen, directorul financiar Tănasie Gabriela și juristul Rancea Mircea)aveau cunoștință, în condițiile în care nu spitalul denunțase contractul cu ANSAMBLE CATERING & SERVICES SRL, aveau cunoștință că trebuiau să-i rețină firmei garanția de bună execuție a contractului sau prejudiciul total din contravaloarea facturilor emise de prestator care se aflau în termenul scadent de plată (60 de zile), aspect neconcretizat.

Au recurs la varianta „judecata” sortită eșecului total pentru că au introdus cererea în instanță după ce s-a deschis procedura FALIEMNTULUI S.C. ANSAMBLE CATERING & SERVICES SRL la Tribunalul București, iar Tribunalul Dolj a dispus suspendarea cauzei, spitalul fiind în situația de a nu mai recupera nimic.

Cei trei vor trebui să explice Corpului de Control al Ministrului Sănătății de ce nu au introdus cererea în instanță în perioada mai – septembrie 2023 și de ce nu au reținut prejudiciul din facturile emise de S.C. ANSAMBLE CATERING & SERVICES SRL.

Georgescu și directorul financiar Tănasie Gabriela vor trebui să prezinte și modul cum au fost efectuate plățile către S.C. ANSAMBLE CATERING & SERVICES SRL, și în ce conturi, respectiv spălarea de bani dintre S.C. ANSAMBLE CATERING & SERVICES SRL și S.C. TITAN EDILITARA SRL consfințită de directorul economic Tănasie Gabriela.

Cu toate că din luna mai și până în prezent a existat suficient timp pentru organizarea unei licitații publice, până în luna decembrie 2023, Georgescu a dat dispoziție să i se atribuie firmei TITAN EDILITARA SRL Brăila un alt contract, dar la un preț din nou majorat

Contractele de spălătorie vor fi probabil atribuite și după ce spitalul nu va mai exista pentru că firma BEST CLEAN SRL (transformată în COLISEUM SRL) este a lui Cosmin Enea, asociat în mai multe afaceri cu Claudiu Manda.

Numai pentru spălătoria „umflată la cântar” și hrana aruncată la gunoi, spitalul condus de Georgescu și Stanca plătește peste 200.000 EURO lunar. Alte zeci de milioane de euro pentru medicamente și materiale sanitare iau calea jafului banilor publici pentru că acestea nu ajung faptic în spital, în condițiile în care sunt plătite integral. De scăderea stocurilor se ocupă acoliți ai managerului, unii amenințați, alții „interesați”, capătul de linie fiind la directoarea economică Tănasie Gabriela.

Alte zeci de milioane de euro sunt făcute praf, în același mod, pe achiziții de materiale consumabile inclusiv reactivi.

Medicilor șefi de secție le-a ajuns cuțitul la os și au înaintat o scrisoare deschisă Ministerului Sănătății pe care o publicăm ca atare:

Din alte materiale sosite la redacție reiese că unii doctori au fost amenințați de managerul Georgescu cu relațiile sale la conducerea unor instituții publice, unele ținând de justiție, cum este cazul Curții de Apel Craiova.

Pentru că este o persoană informată, Stanca Flavius Alexandru, chiar dacă și-a luat concediu fără plată 1 an de zile, a trecut în ultimele zile câte o oră pe la spital pentru a mai vorbi cu anumite persoane de la RUNOS (Biroul Personal) și Biroul Achiziții Publice, asigurându-se că acestea nu vor declara nimic împotriva lui și a lui Georgescu, având în vedere modul cum s-au făcut angajările și la ce prețuri (mită), precum și MODUS OPERANDI de atribuire directă a tuturor contractelor, începând cu anul 2019.

Contactat telefonic, Georgescu a promis că se va face bine urgent și va reveni la spital pe perioada controlului.

Vom reveni!

Tihomira IVAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *